Menu

Sakal uzatmak için bilimsel bir neden: Sakallar enfeksiyonlarla savaşıyor

sakal
Artık inkar etmeyelim sakallı erkekler yeniden popülerlik kazanıyor. Bunu hipster olduğu için ya da dinsel gerekçelerle uzatanlara bilimsel bir gerekçe daha. Sakallar enfeksiyonlarla savaşıyor. Sadece bununla da kalmıyor, sakallarda bulunan bakteriler yeni antibiyotikler geliştirmede kullanılacak.

Hastahane Enfeksiyonları dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel araştırmada, 408 tane hastahane çalışanının yanaklarından pamuk çubuklarla örnekler alınmış. Sonuç? Sinekkaydı traş olan erkeklerde, sakallı erkeklerden üç kat daha fazla enfeksiyona neden olan ve antibiyotiğe karşı dirençli bakteri tespit edilmiş. Ayrıca sinekkaydı traş olanlarda yüzde 10 daha fazla Staphylococcus Aureus kolonisi tespit edilmiş, ki bu bakteri üst solunum yolu ve deri enfeksiyonlarına ve gıda zehirlenmesine neden olan bakteridir.

Bilim adamlarına göre bunun nedeni jiletin yaptığı kesiklerin içerisinde kolonileşip serpilen bakteriler. Ancak dahası var, ayrı bir araştırmada Londra Koleji Üniversitesinde mikrobiyolojist olan Dr. Adam Roberts, sakallı örneklerden bulduğu 100 değişik bakteri tipini yetiştirmiş. Ardından bunları idrar yolu enfeksiyonuna neden olan E. coli bakteri tipine karşı denemiş ve de bulmuş ki yetiştirdiği bakteriler bu E. coli türünü yok etmiş.
sakalli
“Sakallar gibi birçok değişik bakteri tipinin olduğu rekabetçi bir ortamınız varsa, bunlar yiyecek ve yaşama alanı için savaşa başlar. Bu savaştan dolayı antibiyotikleri oluştururlar.” diye açıklamış doktor araştırmasında.

Bu bulgu çok önemli çünkü gün geçtikçe mikroplara karşı elimizdeki az sayıda silahlardan biri olan antibiyotikler güçlerini yitirmekteler. Mikroplar bu antibiyotiklere karşı direnç geliştirmekte, senede yaklaşık olarak 700000 insan bu antibiyotiğe dirençli bakteriler yüzünden ölmekte. Eğer daha güçlü bir antibiyotik geliştirilemezse bu rakam 2050 yılında 10 milyon kişiye çıkacak.

Yorumlar

yorum