Menu

MIT’de bilim adamları 3 boyutlu güneş panelleri üzerinde çalışıyor, ve fantastik sonuçlar elde ettiler.

solar_panel
Güneş panelleri bildiğimiz gibi çatılarda yatay olarak yerleştirilir ve bu şekilde güneş tepedeyken güneş enerjisinden elektrik ya da ısı üretir. Ancak güneş ışığının bu panele çarpma açısı değiştiğinde daha az verimli çalışırlar.

Bu verimsizliğin önüne geçmek için bilim adamları bir dizi güneş hücresi teknolojisi üzerinde çalışıyordu. Bunlar arasında nano ölçekli 3 boyutlu yapılarla ışığı tutsak etmek ve dönüştürülen güneş enerjisi miktarını arttırmak da var. Enerji ve Çevre Bilimi dergisinde yayınlanan bir araştırmada MIT araştırmacıları güneş panellerinin şeklini değiştirmede yeni bir yaklaşım geliştirmiş. Bilim adamları 3 boyutlu bir şekle sokarak güneş panelinden 20 kat daha fazla enerji alabilmişler.

Bilgisayar algoritmaları kullanarak çeşitli yüksekliklerde, mevsimlerde ve hava durumu koşullarında birkaç farklı düzeneği test eden araştırmacılar, en sonunda 3 adet 3 boyutlu modül geliştirmiş.

Dikey yaparak güneş ufka yaklaştığı zaman bile enerji alabilmeyi başarmışlar, ve daha düzgün bir enerji çıktısı sağlamışlar. Bu düzgünlük mevsimler değiştiğinde ya da bu panellerin bir kısmı gölgeler ya da bulutlarla engellendiğinde de devam etmiş.

3 boyutlu modüllerin üretimi biraz ekstra maliyet getirse de bilim adamları üretilen enerji miktarındaki artışın bu ekstra maliyeti karşılayacağını düşünmekte. Ayrıca bu buluş, güneş enerjili elektrik santrallerinin verimliliğini arttırarak şebekeye daha iyi entegre olmasını sağlayabilecek.

Birçok farklı şekli bilgisayar ile deneyen ekip, bulmuş ki eğer yüzeyleri içeri doğru bükülmüş küp şeklinde üretirlerse panelleri normal bir küple karşılaştırıldığında yüzde 10 ila 15 arasında güç artışı sağlıyorlar.

Çatılarda yaptıkları testlerde daha basit küp modülleri ile daha karmaşık akordiyon şeklindeki tasarımları da denemişler.

Yorumlar

yorum