Menu

Mars’ı kolonize etmek

Mars

Mars


Elon Musk’dan daha önce sayfamızda birkaç defa bahsetmiştik. Kendisi Paypal firmasının kurucusudur. Aynı şekilde Dünya’nın bir numaralı elektrikli arabası olan Tesla şirketinin de sahibidir. Bunun yanında Space-X adını verdiği şirketi ise uzaya yolcu taşımakta, roketler geliştirmekte ve uzayla ilgili fikirlere yatırım yapmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’la yapılan bir röportajda kendisi, Mars’da insan kolonisi kurmaya ciddi olarak kafa yorduğunu söyledi. Yaklaşık 1 milyon insandan oluşan bir Mars kolonisi oluşturmayı planlıyormuş. Mars’ı Dünya gibi yaşanılabilir hale getirmek için yapılabilecek şeyleri kendince bir hızlı bir de yavaş yöntem olarak sıraladı Elon Musk. Bunlardan yavaş yöntem başta karbondioksit olmak üzere Mars’a solunabilecek hava için gereken gazları Dünya’dan taşımaktı. Hızlı yöntem olarak bahsettiği yöntem ise bu röportajı oldukça sansasyonel bir açıklamaya dönüştürdü.

Elon Musk’ın fikrine göre Mars’ın kutuplarını nükleer bombalarla bombalamak da Mars’ı yaşanılabilecek bir gezegene çevirebilirdi.

Ancak NASA’daki bilim adamlarına göre bu fikir çok iyi bir fikir değil. Bombaların oluşturacağı radyasyon Mars’ın toprağına nüfuz edecek ve daha sonra bu topraktan üretilen su, ve diğer maddelerle orada yaşayan insanları etkileyecektir. Bunun yerine bilim adamları başka bir yöntem önerdiler.

Bu yöntemse, bir ya da iki göktaşının yolunu değiştirip bunları Mars’ın kuzey ve güney kutuplarına düşürmek. Bu çarpışma nükleer patlamalarla aynı etkiyi yapacak ancak radyasyonsuz olacaktır.

Peki neden kutupları patlatıyoruz? Aslında sebebi çok basit. Mars’ın kutuplarında donmuş olarak bulunan karbondioksiti eritip Mars yüzeyine yaymak. Bunu başarabilirsek sera etkisinden dolayı Mars’ın hem havası ısınacak hem de belki canlılar burada yaşayabilecek. Total Recall filmini hatırlatıyor değil mi?

NASA 2020 yılında ayın yörüngesine bir göktaşını oturtmayı planlıyor. Bu göktaşının üzerindeki madenleri alıp bilimsel olarak inceleyecekler.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *