Menu

Kişniş’i sevenlerden mi yoksa nefret edenlerden misiniz? Bilim adamlarına göre bunun sebebi genetik olabilirmiş.

kisnis
Yemek sözkonusu olunca Kişniş gibi bir şey çok az bulunur. Bizim soframızda çok kullanılmasa da Azerbaycan ve İran mutfağında içine kişniş konulmayan salata veya yemek yok gibi. Bazıları ferahlık veren tadını beğenirken içinde benim de olduğum bir diğer grup sabun gibi tadı olduğunu söyleyerek nefret ederler ve alışveriş yaparken maydonozla karıştırıp satın almamak için büyük bir çaba gösterirler. Sonuçta bulundu ki bu fikir ayrılığına neden olan beynimizin aromayı işlemesiyle ilgili bir genetik farklılık olabilirmiş.

2012’de genetik test şirketi 23andMe, Avrupa kökenli yaklaşık 30000 insanın DNA’larını analiz etti ve onların Kişniş’i sevip sevmediklerini anket konusu yaptı. Kişniş’i seven 11851 kişiden ve nefret eden 14604 insanda seçenekleriyle ilgili ortak iki genetik değişiklik bulundu.

Peki genler sizin ne yemeyi sevip neyi sevmediğinizde nasıl bir rol oynuyor?

23andMe ekibi ve genetik mühendis Nicholas Eriksson bloglarında açıkladılar ki genetiğimiz bizim vücudumuzun tadları ve aroma bileşenlerini nasıl işlediğiyle ve algıladığıyla ilgili değişikliklere neden oluyor. Kişniş için bu bileşenler aldehitler diye adlandırılıyor.

“Aynı kimyasal hem cazip hem de kötü yerlerde karşımıza çıkabiliyor bazen, peynir ve vücut kokusu mesela. Bunun aksi olarak aynı madde Kişniş gibi hem güzel hem kötü kimyasallar içerebiliyor. Peynir ya da kişnişin lezzetli mi yoksa iğrenç mi olduğu tamamen sizin değişik kimyasalları algılamanızla ilintili.”

Kişnişteki aromatik özellikler aldehit adı verilen bileşenlerine bağlı. Aldehitlerin bir tipi meyvemsi ve yeşil gibi algılanırken bir başkası ise sabunsu ve keskin olabiliyor. Bu konuyla ilgili olan 8 genden bir tanesinde OR6A2 adı verilen bir reseptör belirlenmiş ve bu reseptör Kişnişteki aldehitleri tespit edebiliyor.

Bunun dışında araştırmalarına göre çevre de tat duygusunda önemli rol oynuyor. Çünkü kişniş zevkinin yüzde 10’u genetik varyantlarla açıklanabiliyor. Bu da genetik olarak bu baharattan nefret eden insanların birkaç yıl buna maruz kaldıktan sonra sevmeyi öğrenebilmelerini açıklıyor.

Her halikarda bilime kişnişten nefret etmenizi açıklamak için size rasyonel bir neden verdiği için teşekkür edebilirsiniz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *