Japonların savaşçı kadınları: Onna-Bugeisha’lar…
Eminiz samurayları hepiniz duymuşsunuzdur. Samuraylar şogun’larının emirlerini sözsüz yerine getiren itaatkar ve korkusuz savaşçı askerlerdi. Peki hiç Onna-Bugeisha’ları duymuş muydunuz?
Onna Bugeisha’lar Japonya’da kılıç ve mızraklarla uğraşan savaşcı ve aynı zamanda iyi eğitimli kadınlardı. Özellikle savaştan etkilenen küçük topluluklarda, kadınlar kendilerini savunmak zorunda kaldılar ve erkeklerden onların yanında nasıl dövüşeceklerini öğrendiler. Daha sonraları ise çoğunlukla bu kadınlar samuraylar ya da diğer güçlü adamların ve asillerin eşleriydi ya da kızlarıydı.
Zırh giydiler, orduları savaşa götürdüler ve 1500 yıl boyunca erkeklerin sahip olduğu her avantajla eğitildiler. Çok korkulu ve saygınlardı. Birçok büyük Onna-bugeisha’nın müthiş hikayeleri var. İlk kaydedilen kitap, Japonya’nın on dördüncü imparatoru olan kocası İmparator Chūai’nin savaşta katledilmesinden sonra MS 200 yılında bir Kore işgaline yol açan Onna-bugeisha olarak tanınan İmparatoriçe Jingū (MS 200 civarında). Kendisi bir istilaya öncülük eden ilk büyük Onna-bugeisha.
Bir diğer ünlü Onna-bugeisha, çok sayıda savaşta bulunan ve cesareti için efsanevi olan Tomoe Gozen’di. 1180-1185 yıllarında Genpei Savaşı’nda savaştı ve Japonya’daki ilk Shogunate’in kurulmasına yardım etti.
Başka bir örnek burada resmedilmiştir. Bu Nakano Takeko (bu yazıdaki tek resim). Genç yaşta savaşmak için eğitilmişti ve birçok silahı nasıl kullanacağını öğrendi. 1868 yılında Boshin Savaşı sırasında hayatını kaybetti. İmparatorluğun 20000 askerine karşı 2000 erkek Samuray ile birlikte 20 diğer Onna-bugeisha’yı yönetmiştir.
Onna-bugeishalar arasında popüler bir silah Naginata idi. Bu, sonunda keskin kavisli bir bıçak olan uzun bir sopaydı. Ayrıca büyük Yari’nin yanı sıra Japonların efsanevi kılıcı Katana’yı da kullandılar. Birçok Onna-bugeisha, müthiş okçuluğun yanında birçok farklı silahta ustalaşmıştı.