Menu

Dünya’nın en büyük asal sayısı bulundu. Ve 22 milyon rakamdan oluşuyor. Buyrun ezberleyin!

PHYLLOTAXIS ASAL SPIRALİ

PHYLLOTAXIS ASAL SPIRALİ


Matematikçiler yeni yıla çok iyi bir başlangıç yaptı. Missouri’de bir bilgisayar, insanlar tarafından bulunan Dünya’nın en büyük asal sayısını buldu:
Hesaplanan asal sayı, yaklaşık 22 milyon rakamdan oluşuyor
Yeni hesaplanan yukarda gördüğünüz asal sayı yaklaşık 22 milyon rakamdan oluşuyor. Bu bir önceki rekor kırmış asal sayıdan yaklaşık 5 milyon rakam daha fazla. Bir önceki asal sayı 3 sene önce bulunmuştu.

Peki bu neden önemli? Matematikçilerle haşırneşir olanlarınız bilir ki matematikçiler asal sayılara bayılır. Saf oldukları için yani kendilerinden ve birden başka sayıya bölünemedikleri için olabilir. Ancak asal sayılarla Ulam spirali gibi birçok etkileyici şablonlar geliştirebilirler.

Yakın zamanda asal sayılar bilgisayarların gücünü ölçmede de kullanıldı.

Gerçekte en büyük asal sayı diye birşey yoktur. Sonsuz sayıda asal sayı mevcuttur. Ancak bu asal sayıların aşırı büyük olanlarını bulabilmek gerçekten büyük bir olay olarak kalıyor. Ocak 2013’de bundan bir önceki en büyük asal sayıyı bulan Curtis Cooper, 100000 dolar kazandı bu buluşu sayesinde.

1000'e kadar olan tüm asal sayılar

1000’e kadar olan tüm asal sayılar


Yeni rekortmen asal sayımız, nadir bir grup asal sayı olan Mersenne asallarına üye. Bu da demek oluyor ki ikinin katlarından bir eksik şeklinde yazılabiliyor. Günümüze kadar bulunabilen sadece 49 tane Mersenne asal sayısı var. Mersenne asal sayıları diğer asal sayılardan daha kolay bulunabiliyorlar.

Yanyana 74 milyon 207 bin 281 tane iki sayısını çarpıp bu rakamdan bir çıkararak bulacağınız bu yeni asal sayı Büyük İnternet Mersenne Asal Sayı Arama projesi ile bulunmuş. Bu proje geçtiğimiz 20 yıl boyunca dünya üzerindeki binlerce bilgisayarı birbirine bağlayarak asal sayı arıyordu.

The Guardian gazetesine yaptığı açıklamasında Alex Bellos diyor ki “Bu proje Dünya’da en uzun süre çalışan dağıtık bilgisayar hesaplaması projesi.”

Bir önceki asal sayıyı bulan Cooper ve Missouri Üniversitesi’ndeki ekibi de bu asal sayının peşindeymiş ve geçtiğimiz eylül ayında keşfetmişler. Ancak bir bilgisayar yazılım hatası bu buluşu bu seneye kadar bulunmasını engellemiş.

Evet arkadaşlar bizce asal sayı bulma işine girişebilirsiniz. Bunun bir felsefik bir de maddi nedeni var. Önce maddi neden:
Bir sonraki 100 milyon sayıdan daha uzun asal sayıyı bulana 150.000 dolar ödül konulmuş.
Felsefik neden:
Dünya üzerinde bir atletizm yarışmasında ya da başka bir turnuvada başarılı olsanız bile sizden daha güçlü, hızlı, başarılı gerçekleştiren bir canlı bulabilirsiniz. Ancak Dünya’nın en büyük asal sayısını bulduğunuz o dakika bilinen Evren’de bu rakamı bilen tek canlı siz olacaksınız. Başka hiçbir canlının ulaşamayacağı bir nokta yani. Biraz düşünürseniz garip bir tatmin. Bize katılmamakta serbestsiniz.

Yorumlar

yorum