Dikey tarım çağına giriyor muyuz?
TARIMDA EVRİM
Böyle giderse Dünya nüfusu 2100 yılında 11 milyarı bulacak. Bu kadar aç adamı nasıl doyuracağız???
Bu sorunun cevabının bir kısmı yiyeceğimizi yetiştirme yöntemimizi değiştirmede gizli. Bu konudaki böcek yemek, dışkıyı dönüştürmek ya da web sayfamızda daha önceden paylaştığımız diğer yöntemlerin dışındaki en son trend ise dikey tarım.
Dikey tarım çiftçiliği radikal anlamda büyük bir şekilde değiştirmiyor. Sadece daha verimli, üretken, ve daha az yer kaplar bir hale getiriyor. Örnek olarak Urban Crops, yeni kurulan bir şirket kapalı alanda kullanılan çiftçilik ve hidrofonik teknikler kullanarak bitki yetiştiriyor. Belçika’nın doğusunda yer alan Waragem’deki tesislerinde LED lambalar altında mor ışıkta bitkiler gelişiyor. Bu ışık mavi ve kırmızı lambaları kullanarak büyüme için optimal ortamı oluşturuyor.
Hidrofonik sistemle beslenen bitkiler özel mineral ve besleyici malzemelerle sulanıyor.
50 metrekarelik bir alanı 500 metrekarelik ekilebilir alana dönüştüren bu sistemde, 30 metrekarelik bir tesis ise normal miktarın yüzde 5’i kadar bir su kullanarak günde 220 tane lahana yetiştirebiliyor.
BÜYÜYEN TREND
Urban Crops bu devrimde yalnız değil. Her geçen gün daha fazla şirket aynı şeyi yapan teknolojileri geliştiriyor ve bunlara yatırım yapıyor.
New Jersey’deki Newark’da yer alan en büyük tesis ise 14 bin metrekare ve Aerofarms tarafından işletiliyor. Tesiste yilda 1000 tona yakin yeşil yapraklı bitki üretilmekte ki bu normalde 140 bin metrekarelik bir tarladan elde edilebiliyor.
Ancak bir İsveç firması bunu da geçmenin peşinde. Plantagon Agritechture ve Sweco Architects, İsveç/Linköping’de yer alan Plantagon Dünya Gıda binası projesini açıkladılar. 16 katlı bir tesis bu da.
Target mağazaları ise MIT ile bir ortaklığa giderek mağazalarına dikey tarımı getirmeyi amaçlıyor. Marketlerde üretilen yeşillikler daha sağlıklı ve taze bir şekilde müşteriye direkt olarak satılacak.