Menu

Kırmızı ışıkta arabanızla durdunuz. Yeşilde geçebilmek için iyice öndeki arabaya yaklaşıyorsunuz ya, buna gerek yokmuş. Araştırmaya göre farketmiyor.

Geleneksel olarak hepimiz bunu yapıyoruzdur. Kırmızı ışıkta önümüzdeki arabaya neredeyse tampon tampona değecek kadar yaklaşıyoruz ki bir sonraki yeşilde hemen geçebilelim.

Aslında gerçekte bu hiç işe yaramıyormuş. New Journal of Physics dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre arabalar tekrar hareket etmeden önce güvenli sürüş mesafesini sağlamak için beklediklerinden dolayı arada hiçbir fark olmuyormuş. Hatta arabaya tamponu dayamazsanız kaza riskini de azaltıyormuşsunuz.

Virginia Tech enstitüsünde yapılan bu araştırmada 10 tane gönüllü şöför önlerindeki arabalarla farklı mesafelerde beklerken, dronlarla yukardan gözetlenmişler. Ve bu yukardaki gerçek bulunmuş.

Araştırmacılar bu gözlemlerini termodinamikteki nesnelerin katı hallerinden sıvı hallerine (yani akışkan) geçişlerindeki eşik enerjisi ile bağlantılı olarak değerlendirmişler ve belki de tüm bu tarz sistemler böyle davranıyordur diye düşünmüşler.

Hemen ardından arabalar yerine insanlardan oluşan bir kuyrukta denemişler. Ancak görmüşler ki insanlardan oluşan kuyruk böyle davranmıyor. Bir kuyruğu bir an önce boşaltmak istiyorsanız önünüzdeki insana mümkün olduğunca fazla yaklaşmanız gerekiyor. Bunun nedeni de insanların arabalara kıyasla çok çabuk hızlanıp yavaşlayabilmeleri, ve öndeki insanla arada güvenli mesafe bırakmanın çok da gerekli olmaması.

Gerçi öndeki arabaya yapışmanın nedeni genelde ülkemizde bir sonraki yeşilde geçebilmek değil, araya başka arabanın burnunu sokmasını engellemek olduğu için belki de bu bilgi çok işimize yaramayacak olsa da bilginize sunuyoruz…

Yorumlar

yorum