Araştırmacılar havadaki karbondioksiti bu sefer betona dönüştürdü:
Betonsuz bir dünya düşünün. Sizce bu mümkün mü? Beton hayatımızın her alanında, yollarda, kaldırımlarda, evimizde, köprülerde, binalarda. Son 200 yılda gezegenimizde kullanılan temel malzemedir diyebiliriz.
Ancak suyla karıştırıldığında betonu oluşturan çimentonun üretimi Dünya’daki sera etkisinin en büyük katkı sağlayıcılarından. Gerçekte Dünya’daki sera etkisi emisyonunun yüzde 5’i betondan geliyor. Bunun dışında sera etkisinin büyük bir bölümü de enerji santrallerinin açığa çıkardığı duman ve zehirli gazlardan oluşuyor.
UCLA’deki bir araştırmacı grubu bu sera etkisini oluşturan gazları azaltma fikri üzerinde oldukça düşünmüşler. Planları bir kapalı döngü oluşturmak. Enerji santrallerinin ürettiği dumandaki gazları alarak bundan direkt olarak yapı malzemesi, bir beton oluşturmak. Bu yapı malzemesini 3 boyutlu yazıcılarla yazdırarak kullanmak.
Bu aslında enerji santrallerinin dumanını engelleme konusunda yapılan ilk çalışma değil. Ancak elde ettikleri karbondioksitle ne yapacakları konusuna önceki çalışmalar bir çözüm bulamamıştı.
Bu araştırmacıların farkı bu elde edilen gaz ve karbondioksiti, çimentonun yerini alacak bir maddeye dönüştürmeyi planlıyor olmaları.
Bugüne kadar bu yeni inşaat malzemesi sadece laboratuvar ortamında oluşturulabilmiş, ve 3 boyutlu yazıcı kullanılarak küçük konilere dönüştürülmüş. Ancak ekip üyeleri bu oluşturulan minik nesnelerin fikirlerinin çalışabileceğinin ispatı olduğunu düşünüyorlar.
Bizce Dünyamızın geleceği için bu tarz teknolojiler çok önemli. Umarız ekonomik açıdan da başarılı olur ve günün birinde karbondan yapılmış evlerde oturup mavi gökyüzünü seyretmeye devam edebiliriz.