Menu

Yeni bir hipoteze göre Dünya üzerindeki toplu yokoluşların nedeni Karanlık Madde.

Walking_with_Dinosaurs_Gorgosaurus
Yeni bir bilimsel araştırmaya göre karanlık madde Dinazorların yok oluşunu, ve diğer bütün toplu yok oluşları tetiklemiş olabilir.

Kraliyet Astronomik Topluluğu’nun aylık haberinde basılan araştırmaya göre Michael Rampino, New York Üniversitesinde bir jeolog, toplu yok olumların tahmini olarak 26 ile 30 milyon yılda bir gerçekleştiğini ve Güneş sisteminin samanyolunun diskinden geçişiyle aynı döneme denk geldiğini açıklıyor.

Geçmişte bilim adamları bu bağlantıyı farketmişlerdi, ve önermişlerdi ki Samanyolu’nun düzlemindei belki de toz ve gaz bulutları sarsılarak kuyrukluyıldızları yörüngesinden çıkarıp Dünya’ya çarpmalarına neden olmuş olabilir. Ancak Rampino’nun hipotezi herşeyi bir adım daha öteye taşıyarak karanlık maddenin de Dünya’daki devasa volkanik patlamalar gibi sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.

Eğer doğruysa bu hipotez Dünya üzerinde gerçekleşen birçok toplu yokoluşun nedenini açıklıyor. Bunlardan bir tanesi de 66 milyon yıl önce Meksika’daki Yukatan yarımadasına çarpan kuyruklu yıldızın soyunu tükettiği dinazorlar.

Bu hipoteze göre karanlık madde Dünya üzerinde birçok tipte probleme neden olabilir. Karanlık maddenin henüz ne olduğunu anlıyamamış olsak da bilim adamları uzayda bir yerlerde olduğunu biliyorlar, ve tüm evrendeki maddenin yüzde 27’sini oluşturuyor. Çünkü karanlık madde diğer nesnelere çekim gücü uyguluyor.

Science makalesinde açıklandığına göre galaksimizde her ışık yılı karelik alan bir güneş kütlesi kadar karanlık madde içeriyor. Toz ve gaz bulutlarının astronomlar tarafından görülebildiği gibi karanlık madde bulutları uzak kuyrukluyıldızların yörüngelerini saptırıp onları iç güneş sistemine yönlendirip Dünya’ya çarpabilecek bir konuma getiriyor olabilir.

Bu bulutlar Güneş sistemi galaktik düzlemden geçerken gezegenimizin yerçekim etkisi altında tutsak olup büyük etkilere neden olabilir.

Bu karanlık madde parçacıkları Dünya’nın yörüngesinde kilitlenip ardından gezegenin çekirdeğine düşmeye başlıyabilir ve burada normal maddeyle etkileşime geçerek ısı açığa çıkarabilirler. Bu Dünya’nın çekirdek sıcaklığını birkaç yüz derece artırabilir.

Bu ekstra sıcaklık sonuç olarak Dünya’nın yüzeyine taşınarak kıtaların ayrışmasına yada küresel iklim değişikliğine yol açmış olabilir.

New York’taki Lamont-Doherty Dünya gözlemevinde jeofizikçi olarak çalışan Denniz Kent’e göre bu hipotez çok ilginç.

Bu hipotezi destekleyen kanıt bulmak şu anki teknolojik imkanlarla olası değil, ancak bilim adamları düşünceye sıcak bakmaktalar.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *