Menu

Yapay kornea buna benziyor. Bu ve gözlerle ilgili birkaç teknolojik haber.

protthetic-eye
Kornea gözün saydam en dış ön kısmıdır. Kameranın objektifiyle aynı şekilde görev gösterir. Korneanız bulutlandığı zaman (bir kaza ya da uçuk virüsü yüzünden) gözünüze ışık giremez ve net görmeniz oldukça zorlaşır.

Böyle birşey başınıza geldiğinde kornea nakline ihtiyacınız vardır. Bilim adamları oldukça uzun süredir kornea nakli yapabiliyorlar. Hatta ilk kornea nakli 1855 yılında yapılmıştır.

Günümüzde bir parçası titanyum olan yapay kornea ile bu tedaviyi yapabiliyorlar.
kornea_2
2002 yılında bu ameliyatı 50 kişi yaptırmış. Göz doktorlarına göre yakın zamanda 4500 kişi bu operasyonu geçirmiş ve oldukça büyük bir başarı yüzdesi var.
uncles-eye
Bu nakil aslında biyonik göz ameliyatından farklı. Aşağıdaki video Waşington Üniversitesi’nde retinaya yerleştirilen yapay göz ile nasıl görüldüğünü gösteriyor.

Daha da ilginç bir olayda bir adam gözünün yerine içerisinde kamera olan bir protez kamera yerleştirmiş, ve gördüğü herşeyi kaydetmiş.

“Eyeborg projesi” tek gözlü filmci Rob Spence’nin bir gözünün yerine video kamera içeren bir protez koymak istemesi ile başlamış. Göz doktoru Phil Bowen iki parçalı içerisinde elektronik taşıyabilecek protez bir çekirdek geliştirmiş. Ardından Kosta Grammatis adındaki yetenekli bir mühendis Dünya’nın ilk kablosuz bağlantı kuran göz içi kamerasını yapmış.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *