Kısırlık tedavisindeki son gelişme: Hareketsiz sperme motor takmak
Karşınızda iyi yüzemeyen spermlerden kaynaklanan kısırlığa çözüm olabilecek garip bir fikir: Bunlara motor takmak.
Amerikan kimya topluluğunun dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar spermbot’dan bahsettiler. Spermbot aslında dönen bir manyetik alan yardımı ile dönmekte olan metal bir helezon. Bu helezon spermin kuyruğuna dolanıp onun sıvı içerisinde hareket etmesini sağlıyor. Sperm yumurtaya ulaşınca helezon ters yönde dönerek spermi serbest bırakıyor.
İnsan fallop tüpünde bu strateji mükemmelleştirilebilirse çiftler çok daha pahalı olan vitro döllenme metodu yerine yapay döllenmeyle çocuk sahibi olabilecekler. Vitro döllenmede yumurta ve spermler çiftlerden alınarak bir tüpte birleştirildikten sonra ana rahmine yerleştiriliyor.
Bu strateji çok daha sofistike bir görüntüleme teknolojisine ihtiyaç duymakta. Ancak bundan daha önemlisi ekibin şu anki çözmeye çalıştıkları problem bu küçük motorlar bazen spermin kuyruğuna takılı kalıp yüklerini bırakmaları gerektiklerinde bırakmıyorlar.
Bizce fikir olarak ilginç olsa da üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Özellikle yumurta döllenip üremeye başladıktan sonra bu motor orada kalırsa bunun fetüse ve gelecekteki bebeğe olabilecek etkileri üzerinde de kafa yormak lazım.
Yorumlar
İlgili
Related Posts
-
Yerçekimi gücüyle çalışan lamba. Bataryası, elektrik yada güneş enerjisi bile olmadan ışık veriyor.
-
Nepal’de Doktor Sanduk Ruit, geliştirdiği ameliyatla 25 dolara 5 dakikada kataraktı iyileştiriyor.
-
Sizce bu yol bu adada bitiyor mu? Aslında 2000 yılından beri Danimarka’yı İsveç’e bağlıyor.
-
Tarihte ilk defa bir robot öz-farkındalık testini gecti
-
Dron dediğiniz hep uçmak zorunda mı? Karşınızda su altı dronu.