Menu

Tosbağa Fıstık hala hayatta

640x364_0
Bu plastiğe sıkışarak vücudunun şekli değişmiş tosbağanın resmini internet’de daha önce görmüşssünüzdür. Ancak hikayesini ve şu anda ne yaptığını biliyor musunuz?

Her şey 1980’lerde Fıstık (Peanut), bebek kırmızı kulaklı kayakçı (Trachemys scripta elegans) Missouri sularında yüzerken başladı. Yarı-su türü olan bu kırmızı kulaklı kayakçılar karada ve göletlerde yada yavaş akan sularda gezebilirler. Zaten kayakçı adı bunlara sulardan kayalara çok hızlı şekilde kayarak çıkıp inebilmeleri yüzünden verilmiştir.

Ancak Fıstık 6lı bira kutusu plastiğine takılıp kalmıştı. Büyümeye devam etti ve orta kısmından etrafına sarılı olan plastik yüzünden vücudu deforme olup bir anlamda kum saati gibi bir şekil aldı. Bu şekil yüzünden ayrodinamiği bozuk normal bir kaplumbağadan farklı vücudu avcı hayvanların saldırılarına karşı savunmasız kalmıştı.
YhNr0SS
1993 yılında Fıstığın hikayesi biraz iyi bir yola girdi. Kurtarıldı ve etrafındaki plastik kesilerek atıldı. Bugün 20 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen hala hayatta.

Fıstığın bakıcısı Amy Wilkinson’a göre insanlar onu görüyor ve hikayesini dinliyor, ve anlıyorlar. Fıstık neden doğayı kirletmememiz gerektiğinin büyük bir örneği.
Fi5NZor
Missouri’nin “Çöpe Dur” kampanyasının yüzü de olan Fıstık, çöp dökmenin deniz hayatına etkilerini vurguluyor. Hiçbir zaman vücudunun şekli normale dönemeyecek ve belki de kendi doğal yaşamına hiçbir zaman dönemeyecek. Ancak bu sürüngen bize tek bir çöpün bir canlının hayatını nasıl sonsuza dek kötü yönde değiştirebileceğinin göstergesi olarak kalacak.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *