Menu

Süper bilgisayar beynimizin bir saniyede gerçekleşen aktivitesini 40 dakikada gerçekleştirdi

p6-supercomputer-a-20131113-870x433
İnsan beyni evrendeki bilinen en karmaşık yapılardan biridir. Onun sırlarını çözebilmek için bilim adamları insan beyninin parçalarını haritalayıp programlar geliştirerek sanal olarak çalıştırıyorlar. Bu konudaki son çığır açan gelişme Japonya’dan geldi. Bilim adamları Dünya üzerindeki en güçlü 4. bilgisayar olan K süperbilgisayarını kullanarak gerçek olarak bir beynin bir saniyedeki aktivitesini canlandırdılar. Bu iş yüzde birlik bir beyin aktivitesi için bilgisayarın 40 dakikasını aldı.

Birçok insan beyni bir bilgisayara benzetir. Aslında haklı oldukları noktalar var ancak günümüzdeki konvansiyonel bilgisayarları kullanarak bu karşılaştırmayı yapamayız. İnsan beyni çok büyük miktarda sinapstan oluşur. 100 milyar nöronun her bir tanesinin 7000 tane diğer nöron hücresine sinaptik bağlantısı mevcuttur. Bu bağlantılar neredeyse ışık hızında yapılır ve daha da önemlisi paralel olarak gerçekleşir. Ayrıca çok da verimlidir. Bir yetişkinin beyni sadece 20 watt enerji kullanır. Bir bilgisayarla bunu simülasyon yapmak istediğinizde sadece soğutma işlemi için neredeyse büyük bir nehre ihtiyacınız var.

K bilgisayarında 700000 tane cpu çekirdeği var, ve 1.4 milyon gb RAM’e sahip. Japon grubu RIKEN ile Alman araştırma grubu Forschungszentrum Jülich’in ortak malı. Bugüne kadar yaptıkları bu araştırma şu ana kadar yapılmış en ileri araştırma. Beyni haritalama yarışında ayrıca Amerikan BRAIN girişiminden grupların, Avrupa Birliği’nin İnsan Beyin Projesi ve Çin’in Brainnetome’ın da yardımı alınmış. Kendi adımıza dileğimiz hep, böyle uluslararası güç birliklerini gördüğümüzde belki günün birinde ülkemizin ve bilim adamlarımızın da böyle uluslararası projelerde isminin geçtiğini görmek.

Japon grubunun simülasyonu insan beyninin yüzde 1’inin aktivitesi içindi. Tüm beyni haritalamak için saniyede quantilyon küsurlu işlem yapabilen exaölçek bir makina gerekir. Intel, söylediğine göre 2018 içerisinde böyle bir süperbilgisayar çıkaracak.

Markus Diesmann, ekipteki bilimadamlarından birine göre ‘Eğer K gibi petaölçek bir bilgisayar insan beyninin yüzde birinin aktivitesini temsil edebiliyorsa, bizim düşüncemiz exaölçek bir makinayla tüm beynin kişisel beyin hücresi ve sinapslar bazında tamamını simüle edebileceğimizdir.’ Gelecek onyılda böyle bir bilgisayar elimizin altında olabilir diye de ekledi.

Kaynak

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *