Menu

MIT Üniversitesinde güneş enerjisi kullanarak tuzlu suyu tatlı suya dönüştüren bir makina geliştirildi.

468519334-1858
Bitkilerden insanlara, gezegenimizde yaşayan her canlı suya ihtiyaç duyar. Yaşamaya yetecek kadar su bulmak, ve bunu rahat bir şekilde sürdürebilmek biraz zor olabilir. Suriye, Irak ve diğer ülkelerle su kaynaklarımız yüzünden yaşadığımız problemler, ve bu nedenle yani sırf su kaynaklarımız olduğu için ülkemiz üzerine oynanan oyunları düşününce suyun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz.

Şanslıyız ki Dünya’nın en parlak beyinleri su meselesi üzerinde çalışıyor. USAID yakın zamanda Desal Ödülünü kazanan kişileri açıkladı. Desal ödülü gelişmekte olan ülkeler için tuzlu suyu içme suyuna dönüştürme yöntemi geliştiren insanlara veriliyordu. Fikir suyun tuzdan arındırılması ve üç kriteri sağlamasıydı. Bu çözümün maliyeti uygun olmalı, çevresel olarak sürdürülebilmeli ve enerji verimi yüksek olmalıydı.
mit
140000 dolarlık ödülü MIT üniversitesinden bir grupla beraber Jain Sulama Sistemleri kazandı. Grubun çözümünde güneş enerjisi bir dizi pili doldurmakta kullanılıyor. Bu pillerse elektrodiyaliz yöntemiyle tuzu sudan ayıklayan bir sistemi besliyor. Basitçe belirtmek gerekirse çözülmüş tuz parçacıkları, ki bunlar küçük bir elektrik yüküne sahiptir, elektrik akımı uygulanarak sudan dışarı çekiliyor. Tuzdan kurtulmanın yanında ekip suya ultraviyole ışığı uygulayarak suyu sistemden geçerken dezenfekte de ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=wvS7jsIhGBQ

Fosil yakıtı yerine tuzlu suyu ayrıştırmada güneş enerjisi kullanımı yeni bir fikir değil. Şili ve Kaliforniya gibi daha büyük bölgelerde çok daha büyük güneş enerjili ayrıştırma sistemleri kurulması ciddi olarak düşünülmüştü. Fakat bu teknoloji hala oldukça pahalı (fiyatlar her gün düşmekte olsa da) ve çok gelişmiş bir teknoloji gerektiriyor.

Uzak bölgeler yada gelişmekte olan ülkelerde dayanıklılık bu konunun anahtarı. Sürekli bakım isteyen teknolojiler uzun süreli olmuyor. MIT/Jain ekibi ve rakip yarışmacılar çözümlerini New Mexico’daki Amerikan Ulusal Tuzdan Arındırma Araştırma merkezinde denediler, ve burada sistemlerini 24 saat boyunca çalıştırıp günde 2100 galon suyu temizlediler. İkinci aşama bu işi daha zorlu çevresel ortamlarda gündelik kullanımda denemek.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *