Menu

Laboratuarda üretilen et gerçek etten ayırdedilemiyor. Sizce bu hayvanlar için iyi bir haber mi?

Aleph Farms' lab-grown steak. Courtesy

İsrailli Aleph Farms şirketi tamamen hücreleri çoğaltarak ve hiçbir hayvanı öldürmeden laboratuarda et üretmiş. Ve bu et usta şeflerden geçer notu almış.

https://www.youtube.com/watch?v=z1k9jhQKBX4

Yazılana göre normal ette bulunan dört farklı tipte hücreyi laboratuar ortamında birbirine bağlayarak besleyip bunların eşzamanlı olarak büyümelerini sağlamışlar. Sonuç olarak damar, yağ ve kas dokuları ile gerçek biftekten ayırdedilemez bir biftek üretmişler. İşin güzel tarafı ise bu bifteği yemek için hiçbir hayvanın öldürülmesi gerekmiyor.

Vejeteryan ve vegan arkadaşlarınızı ikna etmeye yeter mi tekrar hamburgere dönmeye bilemeyiz ancak laboratuarda üretilen etin normal ete göre olan avantajları sadece daha insani olması da değil. Bu eti üretmek için hiçbir antibiyotik veya yapay hormon da kullanılmıyor.

Biz bu teknolojinin gelişmesini normal bulsak da bize göre uzun vadede büyük ve küçükbaş hayvanların nesillerini sürdürmede dezavantaj sağlayabilir. Yani düşündüğünüzde bir hayvanı eti için kestiğimizde o hayvan için acı birşey olmasına rağmen bu sebeple hayvanların soyunun üremesi ve genlerini bir sonraki nesile geçirmeleri garantiye alınıyor. Bir ineği eti ve sütü yüzünden beslemezseniz ev hayvanı olarak hiç beslemezsiniz çünkü. Eğer etleri ve sütleri yüzünden bu hayvanlara insanlığın ihtiyacı kalmazsa soyları büyük bir hızla tükenebilir.

Bu felsefik konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Mümkünse yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

yorum