Menu

Köpekler, annelerin bebekleriyle bağ kurmada kullandıkları yöntemi taklit ederek hayatımıza girmiş

nina-descanzando
Bilim adamları en sonunda neden insanların köpeklerini öz çocukları gibi sevdiklerini buldu. Yeni bir araştırma gösterdi ki köpeğinizin gözlerine baktığınızda bu insanoğlunda aşk hormonu olan oksitosin salgılatıyor, bu mekanizma annelerin bebekleriyle bağ kurmada kullandıkları mekanizmanın aynısı.

İlginç olan başka bir şey de, araştırma gösterdi ki aynı fizyolojik bağlantıyı kurtlarla kuramıyoruz, yani araştırma sadece neden saplantılı bir şekilde köpeklerimize bağlandığımızı açıklamakla kalmadı, köpeklerin vahşi kurtlardan nasıl olup da ev hayvanı olarak en iyi dostumuza dönüştüğünü de açıkladı.

Japonya’daki Azabu Üniversitesindeki ekibin lideri Miho Nagasawa, Bilim dergisinin bu sayısına yazdı ki: Bu bulgu birbirinden farklı türler arasındaki bakışlarla modüle edilen oksitosin bağlantılı pozitif döngünün varlığını desteklemektedir.

Daha önceki bir araştırma köpeklerin sahiplerinde oksitosin hormonunu tetikleyebildiğini göstermişti. Ekip bu bulguları bir adım öteye taşıyarak gerçekte bu olaya köpeklerin mi neden olduğunu bulmaya çalıştı. 27 tane köpek aldılar ve bu köpekleri sahipleri ve iki yabancı ile bir odaya koydular. Köpeklerin daha sonra burunlarına ya oksitosin ya da tuzlu su solisyonu sıkıldı.

Oksitosin sıkılan dişi köpekler tuzlu su sıkılan köpeklere kıyasla sahipleri ile bakışmak için çok daha fazla vakit harcadılar. Bu ardından hem sahiplerinin hem de kendilerinin kanında oksitosin miktarında bir artışı tetikledi. Bu nedenle bu sistemin geri beslemeli çalıştığı düşünülüyor. Bir nedenle erkek köpekler oksitosin spreyine çok fazla tepki vermediler.

Ardından ekip doğduktan itibaren insanlarla yaşayan evcilleştirilmiş kurtlardaki oksitosin seviyelerine baktı. Ancak bu hayvanlarda sahiplerine ne kadar bakarlarsa baksınlar oksitosin seviyelerinde herhangi bir değişme gözlemlenmedi.
kopek_bakiyor
Araştırmacılara göre binlerce yıl öncesinden itibaren insanlarla bir arada yaşayan kurtlar, ebeveyn-evlat bağını korsan bir şekilde taklit ederek geliştirip ev köpeği olarak bu derecede başarılı bir şekilde hayatımıza girdiler.

Science dergisindeki bu araştırmanın yayınına eşlik eden yazıda, araştırmanın içinde yer almayan Duke Üniversitesi araştırmacılarından Evan MacLean ve Brain Hare’ye göre: Bulgular gösteriyor ki, köpekler bizim ebeveyn olarak hassasiyetlerimizi kullanarak, mesela gözümüzün içine bakmak gibi davranışları geliştirip bizi kendilerine bakmaya yönlendirmişlerdir. Bu mekanizma oldukça güçlüdür ve köpeklerin bizim kalbimizi kazanmasını sağlar, karşılık olarak biz de onlarınkini kazanırız.

Eminiz siz de bu güne kadar kedilerin insanları manipüle ettiğini düşünüyordunuz…

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *