Menu

Tarihte ilk defa, araştırmacılar havadan karbondioksiti alarak direk metanole dönüştürdüler.

co2-sky
Tarihte ilk defa, araştırmacılar havadan karbondioksiti alarak metanole dönüştürdüler. Metanol yakıt amaçlı kullanılabildiği gibi hidrojen deposu olarak, yakıt hücrelerinde ve de plastik yapımında kullanılabiliyor.

Bu oldukça heyecan verici çünkü bize havadaki karbondioksiti emmek için bir neden veriyor. Yani havadaki karbondioksit yararlı birşeye dönüştürülebilir.

Karbondioksitten (CO2) direk olarak metan(CH3OH) oluşturmak aslında çok yeni birşey değil. Ancak bu son bulunan araştırmanın güzel tarafı bu tepkimeyi hızlandıracak ve daha kolaylaştıracak bir katalizör bulmaları olmuş.

Katalizör ruthenium metalinden yapılıyor ve homojen bir katalizör. Yani karbondioksit ve hidrojenle aynı fazda reaksiyona giriyor.

Bu nedenle karbondioksit havadan alındıktan sonra dönüştürülmek zorunda değil, basitçe hidrojen gazına eklenebiliyor.

İlk testlere göre bu yeni katalizör eklenen birkaç başka bileşikle birlikte havadan aldığı karbondioksitin yüzde 79’unu metanola dönüştürebiliyor. Tepkimenin sonunda metanol suyla karışıyor ancak çok basit bir şekilde damıtılabilir.

Ayrıca bu yeni katalizör yeniden kullanılabiliyor, yani bu tepkime defalarca ardarda gerçekleştirilebilir.

Bu işlem kulağa çok basit gibi gelse de tepkime için gereken sıcaklıkta (150 derece santigrat) bütün gereksinimleri karşılayacak bir katalizör bulmak bilim adamlarının yıllarını aldı.

Araştırmacılar bu buluşun kırılan karbondioksit döngüsüne olumlu etki etmesini ümit etmekteler. Bildiğiniz gibi fosil yakıtlarını yakarak tekrar dönüştürülebilecek miktardan çok daha fazla karbondioksit ürettiğimiz için Dünya’da karbondioksit fazlası ve bunun yol açacağı sera etkisinden dolayı global ısınma yoğun olarak gündemdeki konulardan.

Kimya endüstrisi yılda 70 milyon tondan fazla metanol üretmekte. Bu metanolün büyük kısmı ise daha sonra plastiğe dönüşmekte.

Daha iyi bir çözüm belki de tamamıyla yenilenebilir kaynaklara yönelmek olsa da, bu gerçekleşene kadar bu araştırma bize oldukça yardımcı olacak gibi.

Şu an araştırmacılar tepkimelerini ince ayarlamalarla mümkün olabileceğinin en verimli haline getirmeye çalışıyorlar. “Biz araştırmalarımıza devam ederek bu tepkimenin 100 ila 120 derece arasında gerçekleşmesini sağlayacak daha iyi katalizörler bulmak peşindeyiz.” diye açıklamış araştırmanın bilim adamlarından birisi olan Surya Prakash.

Araştırma Amerikan Kimya Topluluğunun dergisinde yayınlanmış.

Yorumlar

yorum