Menu

Kanada’da 2640 milyon yıldır Dünya yüzeyi ile bağlantısı olmayan bir su bulundu. Bilim adamları bu suda yaşam arıyorlar.

eski_su
Araştırmacılar Kanada’nın Ontario sınırları içerisinde Dünya’nın en eski suyunu buldular, ve bu su yaşadığımız yaşama tamamen yabancı bir yaşam barındırıyor olabilir.

2013 yılında 2.4 kilometre derinliğinde bir madende tespit edilen bu Dünya’nın en eski suyunun yüzeyle ilişkisi 2.64 milyar yıl önce kesilmiş, yani gezegenimizin ömrünün yarısı süresince yüzeyle bağlantısı kalmamış.

Ve araştırmacılar bulmuşlar ki bu suyun kendi kendini sürdüren bir hayat sistemi var, yani demek oluyor ki yaşam burada da başlamış ve gelişmiş olabilir. Ancak eğer böyleyse bu yüzeydeki yaşamdan tamamen farklı olmalı çünkü burada güneş ışığı ya da atmosferik oksijen milyarlarca yıldır mevcut değil.

Ayrıca tanımlanamayan bir mikrobik yaşamın delilleri bulunmuş, ancak bunu doğrulamak için biraz daha incelemeleri lazım.

Araştırmacılar bu suyu tespit ettikten sonra bir sondayla ulaşıp bundan örnek almışlar ve mineral içeriğini analiz etmişler.

Anlamak istedikleri bu suyun sülfür içerip içermediğiymiş.

Dünya üzerindeki hemen hemen her yaşam enerjisini elektronların bir yerden bir yere geçtiği kimyasal tepkimelerden alır. Bizim için bu yemeklerden aldığımız elektronları nefesle aldığımız oksijene geçirerek olur.

Ancak bazı bakteriler farklı metodlar geliştirmişler, bunlar hidrojen atomunu elektron kaynağı olarak kullanmaktalar ve hidrojendeki elektronu ise aynı bizim oksijene aktardığımız gibi sülfürün çözünmüş hali olan sülfata aktarırlar.

Kanada’nın bu eski suyunda oldukça fazla hidrojen olduğunu tespit eden bilim adamları ayrıca oldukça yüksek miktarda sülfata da rastlamışlar.

Sülfür bu suyu çevreleyen kayalıklarda bulunan bir mineral olan pyrite’den gelmiş, kayalardaki doğal radyasyonun etkisiyle parçalanarak suda çözünmüş. Ekipin ölçülerine göre bu su Dünya’nın geri kalanından ayrılır ayrılmaz gerçekleşmiş ve uzun süreli bir habitat oluşturmuş.

Ayrıca ekibin tespitine göre sülfat miktarı normal sudan 100 ila 1000 kat daha fazlaymış. Bu da araştırmacılara göre bu suda farklı bir mikrop türünün bu sülfatı kullandığını gösteriyor.

Şu ana kadar herhangi bir mikrop tespit edilmese de mikrobiyologlar bunun üzerinde çalışmaktalar.

Özellikle sülfatın radyoaktif bozulma ile oluşabileceği gerçeğinin tespit edilmesi çok önemli çünkü, aynı şekilde başka gezegenlerde, Mars’da ya da Venüs’de de yeraltında aynı şekilde hayatı destekliyebilecek ortamlar var olabilir.

Bu araştırma Doğa İletişim dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

yorum