Menu

İyi haber! Bilim adamları yeni bir antibiyotik keşfettiler ve bakterileri direnç geliştiremeden öldürüyor.

MRSA bacteria, SEM

Çağımızın birçok görünür tehdidi var. Saymak gerekirse, ekonomik durgunluk, terörizm, açlık gibi. Bilim adamlarına göre bunların dışındaki çok önemli başka bir tehdit ise bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmeleri. Alınan antibiyotik tüm bakterileri öldüremiyor ve hayatta kalan bakteriler çoğalıp dirençli bir bakteri topluluğu oluşturuyorlar. İnsan etini yiyen bakteri MRSA (metissiline dirençli Staph. Aureus) hakkında birşeyler belki duymuşsunuzdur.

Amerikan bilim adamları teixobactin adını verdikleri yeni bir antibiyotik grubu keşfettiler. Bu antibiyotiğin öncekilerden farkı karşılaştığı bakterilerin hemen hücre duvarlarında delik açıyor olması. Ve bakteri bu delikleri onaramadan ölüyor. Öldürme oranı yüzde yüz. Bu öncelikle bakterinin neden olduğu hastalığın çabucak iyileşmesi açısından iyi haber. İkinci olarak ise bakteriler hemen öldükleri için, hayatta kalan olmadığı için direnç geliştirme şansları da kalmıyor. Bilim adamlarına göre bu antibiyotiğe dirençli bakteri oluşumu minimum 30 sene sürecek.

Bu antibiyotik laboratuar farelerinde tüberküloz, septisemi ve mide bağırsak enfeksiyonlarının en sık nedenlerinden Clostridium difficile colitis tedavisinde, Staphylococcus aureus ve Streptococcus pneumoniae karşısında yüzde yüz başarı sağladı.
drug-resistance-mrsa_1024
Antibiyotiklerin büyük çoğunluğu bakteri veya mantarların diğer bakteri ve mantarları yoketmekte kullandıkları maddelerden oluşuyor. Penisilinin 1928’de Alexander Fleming tarafından tesadüfen keşfedilişinden bugüne bilim adamları yeni antibiyotik bulma konusunda yöntem arayışındaydılar. Kuzeydoğu üniversitesinin antimikrop buluş merkezinde çalışan Kim Lewis ve ekibi bir cihaz icat ettiler ve bu cihaza iChip adını verdiler. iChip’in özelliği bakterileri doğal kültür ortamlarında geliştirmeye imkan veriyor, ki bu yazının konusu olan antibiyotik için bu topraktı. iChip içerisindeki haznelerdeki toprak içerisinde birçok bakteri üretildi. Ardından her toprak bölümün üzeri patojenlerle örtülerdü. Patojenleri öldürebilen bakteriler üzerlerindeki tabakayı temizleyerek kendilerini belli ettiler. Böylece doğal antibiyotiği üreten bakteriler tespit edilmiş oldu.

Araştırmacılar, Novobiotic adındaki yeni kurulmuş bir ilaç şirketi ve Bonn üniversitesi ile birlikte 10000 kadar toprak bakterisini inceleyerek 25 yeni antibiyotik içeriği buldular ki teixobactin bunların içerisinde en etkili olanı. Bulgularını Doğa dergisinde bugün yayınladılar.

Bilim dergisindeki Servick‘e göre yeni bulunan bu antibiyotik o kadar etkili ki, MRSA karşısındaki tek antibiyotik olan Vancomycin’den 100 kat daha fazla etkili oldu. MRSA enjekte edilmiş farelerde bu antibiyotikle yüzde yüzü Vancomycin’den çok daha az dozla iyileşebildi.

Oldukça heyecan verici gelişmeler ancak insanların bu antibiyotiği kullanabilmeleri biraz zaman alacak. 2 yıl sonra klinik deneylere başlanır ardından da birkaç yıl içerisinde bu antibiyotiği eczanelerde görebiliriz.

Teixobactin’in tek zayıf tarafı sadece dış hücre zarı olmayan bakteriye karşı etkili. Gram pozitif adı verilen bu bakteri grubunu tamamiyle kökten temizleyebilse de gram negatif adı verilen ve insanları en çok endişelendiren ve antibiyotiğe direnç kazanmış diğer bakteriler olan Klebsiella, E. coli ve Pseudomonas’a karşı etkili değil.

Ancak bilim adamları iChip ile bunlara karşı da birşeyler bulunabileceğine emin gibiler.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *