İki matematikçi belki de asal sayıların düşündüğümüz gibi rastgele olmadığını keşfetti

PHYLLOTAXIS ASAL SPIRALİ
Stanford Üniversitesindeki iki matematikçi asal sayıların son rakamlarının dağılımının daha önceden düşünüldüğü gibi rastgele olmadığını keşfetti. Bu buluş asal sayıların kendilerinin de rastgele olmadığını öneriyor.
arXiv sunucusuna yükledikleri makalelerinde Robert Lemke Oliver ve Kannan Soundararajan asal sayıların son rakamları üzerine yaptıkları çalışmalarını tanımlıyorlar. Ayrıca bulgularına bir açıklama da getirmişler.
Asal sayıların arkasındaki fikir oldukça basit olsa bile, hala asal sayılar tam olarak anlaşılabilmiş ve tahmin edilebilir değiller. Yeni bir asal sayı bulmak gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Ayrıca bugüne kadar tamamen rastgele olduklarına inanılıyordu. Bu yeni çabada araştırmacılar asal sayının son rakamının rastgele tekrar etmediğini bulmuş. Asal sayılar sadece 1,3,7 ve 9 rakamları ile bitebilir. (2 ve 5 rakamı dışında tabi ki). Yani demek oluyor ki 4 rakamdan sadece birisi geleceği için eğer bir asal sayı 1 ile bitiyorsa bir sonraki asal sayının yine 1 ile bitme olasılığı yüzde 25 olmalıydı. Ancak bu iki araştırmacının bulgusuna göre bu böyle değil. Birkaç trilyon kadar asal sayıyı inceledikten sonra bazı garip bulgular çıkarmışlar.
İlk birkaç milyar sayı içerisinde eğer bir asal sayı 1 ile bitiyorsa bir sonraki asal sayı sadece yüzde 18.5 olasılıkla yine 1 ile bitiyor. Bununla beraber 3 veya 7 ile biten asal sayılar yüzde 30 gibi bir olasılıkla 1 ile biten bir asal sayı ile takip ediliyor. 9 ile biten asal sayılar ise yüzde 22 olasılıkla 1 ile biten bir asal sayı tarafından takip ediliyor. Bu rakamların gösterdiğine göre asal sayıların son rakamı rastgele değil, ve eğer son rakamları rastgele değilse demek ki asal sayının kendisi de rastgele değil.
Biz bu makaleyi burada okuduk.
Yorumlar
İlgili
Related Posts
-
Nobel her zaman doğru verilmiyor. Tarihte bizce verilmemesi gereken Nobel ödülü de var.
-
En son ne zaman toprakta yalınayak yürüdünüz? Bilim adamlarına göre her şeyin ilacı bu.
-
Bir araştırmaya göre 3 günlük açlık diyeti vücudun bağışıklık mekanizmasını tamamiyle sıfırdan yeniden oluşturuyor…
-
Ayın yüzeyini aluminyum folyo gibi bir malzemeyle kaplasak ne olurdu?
-
Atomlar ne büyüklüktedir? Bunu anlatmayı bırakın hayal etmek bile çok güç. Ancak Türkçe altyazılı videomuz bu konuda yardımcı olabilir.