Menu

Grafenle beslenen ipekböcekleri, elektriği ileten ve süper dayanıklı bir ipek oluşturdular.

silk-worm
İpek doğadan elde edilen ve tekstil uygulamalarında oldukça popüler olan bir malzemedir. Yumuşak olması ve kolay işlenmesi gibi özelliklerinin dışında ipek ipler oldukça da sağlamdır.

Bir araştırmada keşfedildi ki karbon nanotüpleri ve grafenle beslenen ipekböceklerinden elde edilen ipek çok daha güçlü ve sağlam.

Grafen, karbondan yapılan bir nanoparçacık “mucize malzeme” olarak da tanınıyor. Bu malzemeden elektronik ve ilaç sanayisinde oldukça fazla yararlanılıyor. İpekböcekleri de bildiğiniz gibi salgı bezlerinde üretilen ipek proteinleri ile iplerini örüyorlar. Tsinghua üniversidesinden Yingying Zhang başkanlığındaki bir bilim adamı ekibi ipekböceklerinin yediği dut yapraklarına grafen eklemmeyi düşünmüş.

Araştırmacılar dut yapraklarına ağırlığının yüzde 0.2’si grafenle oluşturulmuş bir sprey sıkmışlar. Ardından ipekböcekleri kozalarını oluşturunca bunları toplamışlar.

Araştırmalarına göre bu grafenle oluşan ipek normal ipekten iki kat daha sağlam ve kopmadan önceki strese yüzde 50 daha fazla dayanıklıymış. Ardından bilim adamları bu ipekten oluşan ipliğe elektrik verdiklerinde de görmüşler ki, ipek elektriği de iletmiş.

İletken kumaşların birçok teknolojik uygulamada kullanımı olacağı düşünülüyor. Atletlerin spor müsabakası sırasında vücutlarından canlı olarak veri almak ya da giydiğiniz elbiseyi cep telefonunuza bağlıyarak çeşitli verileri elde etmek gibi fikirler ilk aklımıza gelenler. Tıbbi implantlarda bu maddeyi kullanarak uzuvlarını kaybetmiş insanlara daha iyi çalışan uzuvlar sağlamakta da kullanılabilir.

Bu yöntem yüksek kaliteli sağlam ve elektriği ileten ipek elde etmek için icat edilmiş oldukça kolay bir yöntem olduğu için gelecekte çok faydalı olacağa benzer.

Kaynak

Yorumlar

yorum