Menu

Gözünüzün önünde uçuşan nesneler nedir?

Bu fenomeni daha önce yaşamamış olanlar için, bu nesneler gözümüzün önünde görünen ve parlak gün ışığında uçuşan mikrop tarzı nesnelerdir. Şekilleri değişken olup genelde nokta, minik bir ağ, yada bir çubuk şeklinde olabilirler. Bunlar sadece optik illüzyon olmayıp aslında gözümüzün algıladığı birşeydir. Aslında buna neden olabilecek birden fazla şey var fakat bu göz önünde uçuşan nesnelerin büyük çoğunluğu gözünüzün içindeki jel kıvamındaki sıvının içerisinde dolaşan nesne parçalarıdır.
EyeFloaters2
Bildiğiniz gibi retina ile lens arasındaki kısım gözünüzde temiz bir jelle doludur. Jel göze yuvarlak şeklini de verir. Bu jelin içeriği %99 su ve %1 diğer maddelerden oluşmaktadır, ki diğer madde olarak hyaluronik asid ve kolajeni sayabiliriz. Hyaluronik asit su moleküllerini tutmayı sağlar. Bazen de zamanla hyaluronik asidin bu ağı kırılır ve içerisinde sıkışmış olan su molekülleri açığa çıkar. Bu olunca bizim gözyuvarı jeli içerisinde sudan bir çekirdek oluşur.
CO0002
Siz yaşlandıkça bu bu kolajen-hyaluronik asit ağı yavaş yavaş parçalanır ve gözün merkezi etrafında dolaşmaya başlar. Işık bu bölgeden geçerken bu nesneler retinamız üzerinde bir gölge oluştururlar. Sizin gözünüzün önünde uçuşan nesne olarak gördüğünüz aslında budur.

Gençler ve çocuklar bu tarz uçuşan nesneleri hemen hiç yaşamazlar çünkü öncelikle göz içerisindeki jelde bir bozulma oluşmalıdır. Bununla beraber bazen kristalleşmiş ağ şeklinde bir görüntü yaşayabilirler. Bu görüntünün sebebi yukardaki açıklanan değildir. Retinanın üst kısmındaki Premacular Bursa bölgesinde mikroskopik oluşumlardır. Mikroskopik büyüklükte olmalarına rağmen retinaya o kadar yakındırlar ki biz onları büyük görürüz.

  • Eğer bu gözünüzün önünde uçuşan nesneler yer değiştirmeyip sabit dursalardı, beyniniz otomatik olarak onları yoksayacak ve bir daha göremeyecektiniz. Beyniniz bunu her zaman gözünüzün önü ve içindeki nesneler için yapar. Mesela gözünüzün içindeki damarlar ışığa engel oluyorlarsa yerleri sabit olduğu için beyniniz tamamiyle yokeder ve bir süre sonra bunları görmezsiniz.
  • Göz önünde uçuşan nesneleri parlak ışıkta daha çok görmenizin nedeni göz bebeğinizin küçülmesi ve bunun da apertür miktarını azaltmasıdır. Uçuşan nesneler daha konsantre bir şekilde karşımıza çıkar.
  • Uçuşan nesneler hayatınız boyunca pek değişmezler, şekil ve büyüklüklerini korurlar.
  • Myodesopsia bu uçuşan nesnelerin algısıdır.
  • Bu uçuşan nesneler hiç sabit durmazlar çünkü gözünüzün içindeki sıvıda askıda durmaktadırlar ve siz gözünüzü hareket ettirince onlar da hareket ederler. Siz onlara bakmaya çalışınca göz hareketinizle birlikte kayarlar.
  • Bu uçuşan nesneler entoptik fenomene örnektir. Entoptik fenomen gözün içerisinden kaynaklanan şeylere verilen genel isimdir.
  • Eğer birsürü uçuşan nesneyi bir anda nerden geldiğini anlamadığınız bir şekilde görecek olursanız hemen bir göz doktoruna gidin. 7 ‘de 1 olasılıkla retinanız gözünüzün arkasındaki yerinden kopmak üzere. Ve eğer bu olursa retina ölmeden ve o gözü kör etmeden tedavi etmek için çok kısa bir zaman vardır.
  • Bazen bu uçuşan nesneler retinaya asılarak ona zarar verir ve bir gözyaşı oluştururlar. Gözyaşı oluştuğunda
  • Işık parlamaları gerçek ışık tarafından oluşmaz, genelde retinadaki fotoreseptörlerin dış bir uyarıcıyla dokunularak yada yırtılmasıyla oluşur. Bu beyninize elektrik sinyali olarak ulaşır ve beyniniz bunu bir ışık parlaması şeklinde anlar.
  • Bazen kafanıza bir darbe aldığınızda bu parlamalar oluşur. Bu ani sarsma retinada basınç oluşturur ve bu da sonuç olarak beynin bir parlama olarak algılayacağı bir sinyal üretir.
  • Bu parlamaların bir başka nedeni ise beyindeki bir dizi kan damarının spazmıyla oluşan migren başağrısıdır. Bu durumda her iki gözde de parlama yaşarsınız ve ardından ağır bir başağrısı gelir. Eğer her iki gözde de parlamayı aynı anda hissediyorsanız bu büyük ihtimalle ağır bir kafa travmasını gösterir. Bu travma her iki retinanıza zarar vermiş ve bir göz migreni başlatmıştır.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *