Menu

Dünya’dan en inanılmaz 24 arkeolojik keşif.

Rozetta Taşı: Dünyadaki en ünlü eserlerden biri olan Rozetta Taşı 1799’da, Mısır limanı El-Rashid şehrinde (Rosetta) bir askeri kaleyi yeniden inşa eden bir grup Fransız asker tarafından ortaya çıkarıldı.

Antik tablet M.Ö. 196 yılında oyulmuştu ve daha sonra Mt. Ptolemaik İmparatorluğun hükümdarı olan Ptolemaios V adına papaz tarafından çıkarılan kraliyet kararnamesini içeriyordu.

Fakat bu taşı ünlü yapan şey mesajı değildir; mesajın nasıl yazıldığıdır. Rozetta taşı üzerindeki kararname üç ayrı dilde yazılmıştır: eski Mısır hiyeroglifleri, Mısır demotik dili ve antik Yunan. 1822’de Jean-François Champollion, taş üzerindeki hiyeroglifleri deşifre etti ve eski Mısır dili ile yazılmış diğer metinlerin gelecekteki çevirilerini yapmaya ve eski Mısır’ın kayıp tarihi ve kültürünü canlandırmaya başladı. 1802’den beri Rosetta Stone, Londra’daki British Museum’da bulunmaktadır.

Aşurbanipal’ın Kütüphanesi:1850’lerde, Irak Kuyunjik arkeologları, M.Ö. 7. yüzyıldan kalma metinlerle yazılı kil tabletlerinin bir hazinesini ortaya çıkardı. Antik “kitaplar” M.Ö. 668’den M.Ö. 630 yıllarına kadar Asur Krallığı’nı yöneten Aşurbanipal’e aitti. 30.000’den fazla yazı, tarihsel metinler, idari ve hukuki belgeler, tıbbi tezler, “sihirli” el yazmaları ve “Gilgamesh Destanı” da dahil olmak üzere edebi eserlerdi (burada gösterilmiştir). Ashurbanipal Kütüphanesi’nden birçok parçanın barındırıldığı British Museum’a göre, metinlerin Yakın Doğu’daki eski kültürlerin incelemesinde “benzersiz bir önemi” var.

Truva:

Az sayıda arkeolojik alan, Homeros’un “Ilyada” sına göre Truva krallığı ile Myken Krallığı Yunanistan arasındaki Troya Savaşı’nın gerçekleştiği antik kent olan Truva kadar önemlidir. Akademisyenler, bu efsanevi savaşın gerçekte gerçekleşip gerçekleşmediği ve gerçekleştiyse bile şu an Türkiye’nin Çanakkale sınırları içerisindeki yerinde gerçekleştiği konusunda tartışma halindeler.

Ancak 19. yüzyılın başlarında, Heinrich Schliemann adlı bir arkeolog, Hisarlık’da yapılan bir dizi kazıdan sonra bu fikri tüm dünyada yaygınlaştırdı. Schliemann, Truva Savaşı’nın başında Truva Hükümdarı Kralı Priam’a ait olduğunu iddia ettiği hazineleri keşfetti. Arkeologlar, Hisarlık’ın efsanevi Truva olduğunu tamamen bilmiyorlarsa da, bu alanın binlerce yıldır (M.Ö. 3.000’den M.S. 500’e kadar) yerleşim görmüş olduğunu biliyorlar. Hisarlık, arkeologlara göre, 13 farklı şehrin birbirinin kalıntıları üzerine kurulduğu yerdi.

Sonraki sayfayı okumak için bu satıra tıklayınız.

Yorumlar

yorum