Menu

Bu yeni pil telefonunuzu 60 saniye içerisinde şarj edebiliyor.

aluminumbatty_1024
Amerika’da icat edilen yeni bir yeniden doldurulabilir pil telefonunuzu 60 saniye içerisinde şarj ediyor, ve çevreyle piyasadaki herhangi başka bir pilden çok daha uyumlu, dayanıklı ve piyasadaki herşeyden çok daha ucuza mal oluyor. Ayrıca lityum iyon pillerde görüldüğü gibi aniden alevler içerisinde de kalmıyor.

Takımın bir üyesine göre bu yeni alüminyum pil alkalin piller gibi çevreye zararlı yada lityum iyon piller gibi yangına sebep olabilecek pillerin yerini alacak. Yeni pil ortasından delseniz bile yanmıyor.

Yeni teknoloji dünyanın her yerindeki bilim adamlarının onyıllardır aramakta olduğu bir şeyi yaptı. Alüminyumu yüksek gereksinimli pil endüstrisinin kullanımına kazandırdı. Alüminyum avantajlı çünkü, ucuz, bulunabiliyor, yanıcı değil, ve yüksek yük depolayabiliyor. Alüminyum pil yapılabilmesinin önündeki engel ise katod için kullanılabilecek malzeme bulunamamasıydı.

Stanford’daki ekip bu iş için kullanılabilecek mükemmel malzemeyi bir kaza sonucu buldu. Grafit, temelde karbon olan grafit katod olarak en iyi performansı gösterdi.

Ekip alüminyum anot kullanıldığında (akımın cihaza girdiği uç) grafit katodla birlikte sıvı elektrolitle doldurulduğunda sistem çalışıyor. Bu demek olabiliyor ki bu düzen esnek polimerle sıvanmış bir torbaya kurulabilir ve esnek bir pilimiz olmuş olur.

Elektrolit temelde oda sıcaklığında sıvı hale dönüşen bir tuz, ve oldukça güvenli. Ellerindeki prototipi akıllı telefonlarla denediler ve söylediklerine göre bir tanesini komple doldurmaları 60 saniye sürdü. Bu saatler süren normal şarj süresiyle karşılaştırıldığında devasa bir gelişme. Bunun yanında pil 7500 yeniden dolum döngüsünü tamamlıyabiliyor. Günümüzdeki lityum iyon piller maksimum 1000 defa şarj edilebiliyor.

Bu piller lityum iyon pillere oranla yangın konusunda da oldukça güvenli. United ve Delta havayolları lityum iyon pillerin uçaklarla sevkiyatını yangın riski yüzünden yasaklamıştı.

Kulağa çok hoş geliyor öyle değil mi? Kesinlikle ümit vaadediyor ancak bu pilin piyasadaki tüm pil çözümlerinin yerine geçmesi için voltaj seviyelerini lityum iyon pillerin başardıkları voltaj seviyelerine yükseltmeleri gerekiyor sadece.

Çünkü bu pil lityum iyon pillerin ürettiği voltajın yarısını üretebiliyor. Ekip şu an katod materyalini geliştirerek voltajı ve enerji yoğunluğunu artırmaya çalışıyor.

Bu pil Nature dergisinin yeni sayısında tanıtılacak.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *