Menu

Bu lamba 1 bardak su ve 2 çay kaşığı tuz ile çalışıyor. Odayı aydınlatırken cep telefonunuzu da şarj edebiliyor.

salt-lamp_1024
SALT adındaki bir mühendislik şirketi bir bardak su ve iki kaşık tuz ile sekiz saat ışık verebilen bir lamba geliştirdi. Adını SALT koydukları bu lambanın (Sürdürülebilir alternatif ışıklandırma’nın ingilizce baş harflerinden) bir başka özelliği de USB arabirimi ile akıllı telefonunuzu şarj edebilecek enerjiyi de sağlıyor olması.

Dünyamızda şu an 1 milyar insan geceleri elektriksiz olarak karanlıkta yaşıyor. Bu nedenle gece hava karardıktan sonra yapmak istedikleri her ne olursa olsun pahalı ve tehlikeli olan kerosen lambaları kullanmak zorundalar.

SALt lambası ise galvanik hücre pili ile çalışıyor. Bu piller elektrolit solüsyonu – ki bizim için tuz ve su – ve iki tane elektrottan oluşurlar. Elektrotlar elektrolit solüsyonuna yerleştirildiğinde oluşan elektrik LED lambayı yakıyor. Geliştirenlere göre pil altı ay boyunca günde 8 saat yanabiliyor. Bu parafin lambalarla karşılaştırıldığında oldukça büyük bir gelişme demek.

Filipinler’deki 7000 adanın büyük çoğunluğunda mesela hala elektrik mevcut değil. SALT ekibi bu lambaları filipinlerde test amaçlı dağıtmaya karar vermiş. Sahildeki topluluklar için bu tasarım mükemmel, çünkü deniz suyuyla hiçbir değişiklik olmadan çalışıyor.

Web sayfalarında anlattıkları üzere, deniz suyundaki tuzluluk lambayı çalıştırmaya yeterli.
salt-lamp-charge
Ekip lambayı 2016’da piyasaya sürebilmeyi ümit ediyor, ancak rakipleri de var. Daha önce bahsetmiştik Yerçekimi Lambası bunlardan biri. Hatırlayacağınız üzere yerçekimi lambasını çalıştırmak için yapmanız gereken kum torbası gibi 12 kg’lık ağırlığı bağlayıp bu ağırlığı kaldırarak bırakmak.

Yerçekimi nedeniyle aşağıya doğru yavaşça alçalan ağırlık, potansiyel enerjisini kinetik enerjiye dönüştürerek lambayı yakıyordu. Ağırlık yere ulaştığı zamansa lamba sönüyor ve tekrar ağırlığı kaldırmanız gerekiyor. Her bir kaldırış size 20-30 dakika arasında ışık sağlıyor.

Bu tarz icatları çok seviyoruz. Özellikle yurdumuzda köylerde, yaylalarda, ya da kamp yaparken kullanılabileceklerini düşünüp mutlu oluyoruz. Bunun yanında Dünya üzerinde elektriksiz yaşayan insanların da faydalanabileceklerini düşünmek güzel birşey.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *