Menu

Bu dört püf noktası ile cep telefonu ve tablet pilleriniz çok daha uzun süre dayanacak

pil_omru
Burada laptop, akıllı telefon ve diğer portatif cihazlarınızdaki Lityum-iyon (Li-ion) pillerinizin daha uzun süre dayanması için yapabileceğiniz birkaç basit şeyi sıraladık.

Bu püf noktaları aslında Li-ion pillerinizin ömrünü artırmayı amaçlıyor. Eğer her bir şarjdan sonra kullanım süresini, pilin genel ömrünü azaltma pahasına uzatmayı istiyorsanız sonda bunu da ayrı olarak ele aldık.

1) Kullan yada kaybet
Unutmayın ki piller kullansanız da kullanmasanız da zayıflarlar. Bu nedenle çoğu üretici pillerine raf ömrü koymaktadır.

Bu nedenle pil ve pille çalışan cihazlar satın alırken süt ürünlerine davrandığınız gibi davranmakta fayda var. Her zaman en tazesini satın almaya çalışın. Biraz daha eski bir ürün iyidir özellikle süper bir indirimle alıyorsanız fakat pilin daha çabuk tükeneceğini de gözönünde bulundurun.

Nerede üretildiği belirsiz malları satın almayın. Ve uzun bir süre sonra kullanmayı düşündüğünüz bir pilli ürünü şimdi satın almayın.

2) Serin tut
Çalışma ortamı olarak bir pilin ömrünü etkileyen en önemli unsur sıcaklıktır. Li-iyon piller oda sıcaklığı olan 20-25 derece santigrat arasında en mutludur.

Daha sıcak ortamlarda pilin içindeki koruyucu ortam sulanır ve pilin sunduğu enerji kapasitesinin bir kısmını emer.

Daha soğuk sıcaklıklarda ise pilin içerisindeki kimyasal tepkime yavaşlar. Ciddi miktarda yük çekimi ile birleştiğinde bu akşam trafiğinde yapılan yol çalışması gibi bir etki yaratır: az sayıdaki yoldan geçmeye çalışan bir sürü araba.

Ancak genel olarak soğuk sıcaktan daha az zararlıdır. Eğer telefonunuzu güneş ve gölgede bırakma arasında bir seçim yapmanız gerekse tabii ki gölgeyi seçin.

Laptopunuzu eğer kullanıyorsanız fişe takılı kullanın. Ancak bir süre kullanmayacaksanız pili yüzde 10 20'de olsun.

Laptopunuzu eğer kullanıyorsanız fişe takılı kullanın. Ancak bir süre kullanmayacaksanız pili yüzde 10 20’de olsun.


3) Hafıza etkisi artık yok
Üçüncü püf noktası pilin ne kadar şarj edilmesi gerektiği ile ilgili. Pil ömrü ile ilgili daha çok bilinen bir bilgi genel olarak “hafıza etkisidir”.

Daha eski kullanılan pil kimyasında, nikel kadmiyum gibi, yarım şarj edildiğinde bu pilin ömrünü ciddi miktarda azaltır.

Lityum-iyon pillerdeki hafıza etkisi ise daha az bilinmektedir. Lityum-iyon pillerde hafıza etkisi varsa bile çok küçük miktardadır. Yani pilinizi yarım şarj etmeniz onun ömründe kayda değer bir değişikliğe neden olmaz. Bununla beraber bir pil eğer kullanılmıyorsa, doluyken daha çabuk eskimektedir. Bu nedenle eğer bir pili bir süre kullanmayacaksanız tam doluyken değil de yüzde 20 gibi bir pil seviyesindeyken tutmanız pilin ömrünü uzatacaktır.

Bunun tam tersi bir şekilde, eğer sık sık şarj edip kullandığınız bir cihazınız varsa bunu yüzde 50 seviyesine ne kadar yakın yaparsanız o kadar daha iyi olur. Yani pilinizi hızlı hızlı şarj edip kullanacaksanız bunu pil yüzde 45-55 aralığındayken yapmak yüzde 90-100 aralığındayken yapmaktan çok daha mantıklıdır.

4) Girdiler ve çıktılar
Pilinizi kısa sürede hızlı şarj etmeye çalışmak yada onlara çok yüklenmek bunlara verilebilecek en büyük hasarı vermektedir. Bu nedenle pilinize çok fazla stres yaratmamaya çalışın.

Kısa süreli pil acil durumları

Yukardaki maddeler pilinizin ömrünü uzunlaştırmaya yönelikti. Eğer bugünkü pil kapasitenizi yarını hiç düşünmeden arttırmak istiyorsanız:

1) Yükü azaltın: Uygulamaları kapatın, wi-fi ve bluetooth’u kapatın, GPS’i durdurun, ekran parlaklığını düşürün
2) Cihazınızı ılık (ama çok sıcak değil) bir yerde tutun. Daha sıcak bir pil içindeki tepkimenin daha kolay oluşmasını sağlayacak ve biraz ekstra enerji ortaya çıkaracaktır. Ancak eğer pil çok ısınırsa cihaz bu sefer kendi soğutma sistemini devreye sokarak kalan biraz enerjiyi de emecektir.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *