Menu

Bilim adamları insan vücudunda yeni bir organ buldular

Evet arkadaşlar, galaksinin ve evrenin ne kadarını keşfedebildik, okyanusları ve kutupları ne kadar biliyoruz bunları bir kenara bırakalım, hala bilim adamları gözlerinin önünde her parçasını açıp inceledikleri ve defalarca baktıkları yerde bile yeni birşeyler bulabiliyorlar. Bir anlamda bu mutluluk verici, demek ki sürekli yeni şeyler bulabilmek mümkün. İnsanoğlu olarak heyecanımız bitmeyecek canımız sıkılmayacak bu hayatta. Hatta belki yeni tarz bir müzik de bulunabilir ne dersiniz?

Neyse işin felsefi tarafını bir tarafa bırakalım, bilim adamları insan vücudunda birbirinden farklı olarak çalıştığı düşünülen birkaç parçanın aslında tek bir organ olduğunu ve birlikte çalıştığını ortaya çıkarmışlar. Parçaları bilinse de fonksiyonu çok da bugüne kadar anlaşılamayan bu organın anlaşılmasının bazı karın ve sindirim sistemi rahatsızlıklarının anlaşılmasında ve tedavisinde oldukça önemli olacağı düşünülüyor.

Yeni organa Mezenter adını veren araştırmacılar, organın yeniden sınıflandırılmasına dair çalışmalarını The Lancet Gastroenterology & Hepatology yayınında yayınlamışlar.

Geçtiğimiz yıldan itibaren Dünyadaki diğer tıp okulları bu Mezenter organını da içine alacak şekilde güncellendi, aynı şekilde Gray’s Anatomy kitabı da bu organa bu seneki sürümünde yer verdi.

Öyleyse mezenter nedir? Karın boşluğunun astarı olan, peritonun iki katıdır ve bağırsağımızı karnımızın duvarı üzerine bağlar ve her şeyi yerinde tutar.

Mezenterinin ilk tanımlarından biri Leonardo da Vinci tarafından yapıldı ve yüzyıllar boyunca genelde önemsiz bir bağ olarak görmezden geldi. Geçtiğimiz yüzyılda, mezenterü araştıran doktorlar, bunun ayrı bölümlerden yapılmış, oldukça önemsiz hale getirilmiş parçalanmış bir yapı olduğunu varsaydılar.

Ancak 2012’de Coffey ve meslektaşları, ayrıntılı mikroskopik incelemelerde, mezenterin aslında sürekli bir yapı olduğunu gösterdi.

Son dört yılda, mezenterin kendine özgü organı olarak sınıflandırılması gerektiğine dair daha yeni kanıtlar toplamışlar ve en son yayınlar bunu resmi hale getiriyor.

Aşağıda gösterilen yeni organı görebilirsiniz:

Yorumlar

yorum