Menu

Bilim adamları Himalaya sıradağları oluşurken kaybolan yerkabuğuna ne olduğunu buldular. Dünya’nın içerisine batmış.

atlantis
Şikago Üniversitesindeki bilim adamları, günümüzde de süregelen Hindistan ve Avrasya kıtalarının birbirini itmesi sürecinde bazı hassas hesaplamalar yaparak 60 milyon yıl önce gerçekleşen bu çarpışmanın öncesinde ve sonrasındaki yerkabuğu miktarlarını hesaplamışlar.

Bu çarpışmanın sonucu olarak yerkabuğunun bir kısmı diğerinin üzerine çıkmış ve günümüzde Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest tepesini de içeren Himalaya sıradağlarını oluşturmuştu.
caseofearths
Bilim adamlarının hesaplamasına göre çarpışan yerkabuğu kütlesinin yarısı günümüzde mevcut değil. Bu nereye gitmiş olabilir diye araştıran bilim adamları bu sorunun cevabını da bulmuş.

Bu yerkabuğu kütlesi Dünya’nın içine batmış.

Bilim adamları yerkabuğunda bulunan ve mantonun içerisinde yer almayan uranyum ve kurşun’un bazen yanardağlardan püskürdüğünü tespit etmişler. Bu tespit de bulgularını desteekler nitelikte. Yerkabuğu Dünya’nın içerisine batınca ayrışarak üzerinde bulunan bu elementler de dağılmış ve yanardağlardan püskürebilmiş.

Bir an düşünün, evinizde otururken birşey oluyor ve bir anda üç metre beş metre değil, kilometrelerce yeraltına batıyorsunuz ve şehirleriniz komple yokoluyor. Korku verici, çünkü 60 milyon yıl önce olduysa tekrar olma ihtimali mevcut.

60 milyon yıl önce Dünya’da insan olmadığı ve dinazorların dönemi olduğu düşünülüyor. Bilim adamlarına göre insanlar Dünya üzerinde sadece son 200 bin yıldır varlar. Bu nedenle kayıp kıta Atlantis de aklınıza gelmesin. Ya da kimbilir belki de?

Haberin aslı burada

Yorumlar

yorum