Menu

Ayın öbür tarafına bir bakış

Bildiğiniz gibi Ay Dünya ile kütleçekimsel bir kilitlenme yaşamıştır. Ay kendi etrafında 28 günde döner, aynı şekilde Dünya’nın etrafında dönmesi de 28 gün sürer. Bu nedenle Dünya’dan hep ayın aynı yüzü görünür.
vl4ffb6cee
Bu evrendeki kütleler arasındaki çekimin bir sonucudur.

Bunun bir başka örneği Pluto ve en büyük uydusu Charon arasındadır. Charon Pluto’ya nazaran öyle büyük bir uydudur ki her ikisi de birbirine kütleçekimsel kilitlenmiştir. Bu Pluto’dan bakıldığında her zaman Charon’un aynı yüzü görüldüğü gibi Charon’dan bakılınca da Pluto’nun aynı yüzünün görüldüğü anlamına gelir. Sanki birbirine bağlayan bir çubuk varmış gibi. Ayrıca Pluto’dan bakıldığında ayı her zaman gökyüzünde aynı yerde sabit durur.

Kütleçekimsel kilitlenme sistemleri de etkileyebilir. Dünya-ay sisteminde Dünya’nın kendi etrafındaki dönüşü aslında yavaşlamaktadır. Çok küçük bir miktar yavaşlama olduğu için milyonlarca yılda kayda değer bir değişim yaşanmaktadır, biz buna Zaman Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek yazımızda değinmiştik.

Gelin şimdi birlikte ayın öbür tarafından gerçek ay yüzeyinin resmi ile oluşturulmuş videoyu seyredelim. Yüksek çözünürlükte izleyebilirsiniz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *