Menu

Kumaşta en son teknoloji. Biyoderi’ye bir bakteri hayat veriyor.

bioskin
2015 yılında BioLogic adındaki MIT araştırma grubu canlı madde ile tekstili birleştirerek yeni bir tip performans kumaşı üretti. Biyoderi.

Kesinlikle çok hırslılar. “Biyoderi yeni arabirimimiz” diye açıkladılar. “Biz elbiselerin fabrikalarda üretilmek yerine yetiştirilebileceğini hayal ediyoruz.” diye de eklediler.

Çalışmaları yeni keşfettikleri Bacillus subtilis natto adındaki bakterinin yeni bir davranışına dayanıyor. Atmosferdeki neme göre bu bakterinin hücreleri büyüyüp küçülüyormuş. Bu bilgi ile bu bakteriyi kumaşla birleştirip hava alabilen kumaş geliştirmişler.

Doğada çevresel faktörlere kendiliğinden cevap verip uyum sağlayabilen birçok akıllı malzeme zaten mevcut. Bu yüzden ciltte dönüşebilen bir tekstil geliştirmek ilginç bir uygulama olur diye düşünmüşler.

Şu anki haliyle sentetik biyoderi vücut ısısına ve tere tepki veriyor. Isı bölgelerindeki kapaklar açılıyor ve ter buharlaşarak vücudu serinletiyor. BioLogic firması şu an sporcuların kullanacağı bir elbise geliştirerek atletin vücut ısısını ayarlayıp performanslarını artırmak üzerinde çalışıyor.

Kumaş terlediğinizde bunu anlıyacak ve açılarak terinizi buharlaştıracak, ardından tekrar kapanıp sizi ısıtacak. Bir anlamda elbise sizin vücudunuzla konuşan bir arabirime dönüşecek.

Aslında projeleri sadece kumaşla da bitmiyor. Profösör Hiroshi Ishii’nin anlattığına göre yapmaya çalıştıkları şey aslında temel konsept olarak radikal atomlar geliştirmek. Sanatçı ve tasarımcılar bu malzemelerle fikirlerini daha kolay anlatabilecek. Bilgisayar tasarımcıları bilgisayar ekranındaki bir noktayı kullansa da bu dokunulabilen bir madde değil. Fiziksel maddeler iyi ancak donmuş durumdalar, ve ölüler. Bu nedenle maddeleri dinamik olarak dönüşebilecek hale getirmeye çalışıyorlar. Buna da radikal atom adını vermişler.

Bizce yaptıkları şey temelde, genelde mucitlerin yaptığı şey olan doğadan esinlenmenin yanında, doğa ile birlikte çalışmak.

Yorumlar

yorum