Menu

2000 çeşit yemeği bir telefon dokunuşuyla pişirebilen Robot Aşçı 2017 yılında satışa çıkıyor.

robocookhands-1366x576
Karıştırmak, sıcaklığı değiştirmek, dökmek, malzemeleri eklemek herhangi bir aşçı için temel yeteneklerdir, fakat bunlar bir robot için yapması biraz daha zor şeyler.

Bununla beraber bir çift robot el için bu olay böyle değil, ve bu pişirme ve mutfak işlemlerinde devrim yaratabilir.

Bugün bu bir çift robot el bir aşçıbaşı şefin el hareketlerinin aynısını taklit ederek bisküvit yapabiliyor.

Moley Robotics şirketi 2017 yılında bunun ticari modelini piyasaya sürecek ve 2000 farklı yemekten herhangi birini telefonunuzla seçip bu robota yaptırabileceksiniz.

Eğer robot başarılı olabilirse bu bizim için telefonumuza bir dokunuşun eve döndüğümüzde yemeğimizin hazır olmasını sağlaması demek.

Otomatik mutfaktaki herşey sıfırdan dizayn edilip üretildi. Bu ellerin malzemeyi alabilmesini, yemeği karıştırmasını, tavaya koymasını ve fırını doğru sıcaklığa ayarlıyabilmesini sağlıyor.

Bu robot eller, ki bunları üretmek oldukça zor, 20 motor, 24 eklem ve 129 sensör kullanarak bir insan elinin yaptığı hareketlerin aynısını yapabiliyor.

Pişirme işlemi bir stüdyoda her hareketin kaydedildiği bir biçimde incelenmiş. Ardından aşçının hareketleri algoritmalara dönüştürülüp robot tarafından yeniden oluşturulması sağlanmış.

Bu üretilen ve mutfakta çalışacak ilk robot değil, ancak üreticilerinin beyanına göre Dünya’daki ilk tam otomatik mutfak.

Diğer robotlardan bahsetmek gerekirse, mutfağın sıcağını karşılayabilen Cooki, robot kolunu kullanarak hazır içeriklerle yemek yapabiliyordu.

Cornell Üniversitesinden araştırmacılarsa bir robota insanların sesle vereceği komutları anlayarak iş yaptırmaya çalışıyorlar. Şu ana kadar robota tavada su kaynatmayı öğretebildiler.

Bu arada Çin’de Aşçıbaşı Cui, şehriye dilimlemeye yardım ediyor.
robocookhands2-600x338

Bu robotu geliştirenler bir akıllı telefon yazılımı geliştirip sistemi satın alanların yemek tariflerini robot için indirmesine imkan sağlayacaklar.

Mark Oleynik, Moley Robot şirketinin kurucusu söyledi ki onun amacı da robot ve diğer teknolojileri kullanarak hayatımızı kolaylaştırmak.

“Bu sadece hamallıktan kurtaran bir cihaz, yaratıcılık için bir platform. Hatta bize daha iyi yemek pişirmeyi öğretebilir.” diye de ekledi.

Bolu’lu bir ustamız gibi maharetli yemek yapabilir mi bilmiyoruz, ancak gelecekte bunlardan alıp Türkiye’de büfecilik yapanlar olacaktır diye de bir tahminde bulunuyoruz. Uzun vadede her eve girebilecek bir ürün. Hatta bir 50 yıl sonra alışveriş yapınca herşeyi kartuşlarda hazır olarak alıp bu robotun haznesine yerleştireceğiz, ardından da istediğimiz yemeği seçip, “Robot biraz daha tuz at buna” da diyebileceğiz.

Yorumlar

yorum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *